Nadwaga i otyłość u dzieci. ZPPM inicjuje dialog o roli produktów mlecznych w zdrowej diecie

8 godzin temu

Według międzynarodowego raportu COSI co trzecie polskie dziecko w wieku wczesnoszkolnym (7-9 lat) ma nadmierną masę ciała, a aż 15% polskich ośmiolatków choruje na otyłość[1]. Problem narasta, a jego rozwiązanie wymaga współpracy wielu środowisk, w tym producentów żywności.

Dlatego Związek Polskich Przetwórców Mleka zainicjował dialog, łączący ekspertów z różnych obszarów – m.in. z zakresu żywienia i pediatrii, decydentów, organizacje pozarządowe i producentów żywności. Efektem prac będzie raport Rola produktów mlecznych w przeciwdziałaniu nadwadze i otyłości. Ekspertami merytorycznymi opracowania zostali dr hab n. med i n. o zdr. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna oraz dr hab. n. med., prof. SUM Paweł Matusik.

Plaga otyłości i nadwagi u dzieci

Jak wskazują badania, w Polsce dynamika wzrostu nadwagi i otyłości wśród dzieci jest jedną z najwyższych w Europie – tylko w ciągu ostatnich 20 lat liczba dzieci z nadwagą w Polsce wzrosła niemal dwukrotnie[2]. Prognozy mówią o utrzymaniu się tego trendu, co stwarza duże ryzyko z perspektywy zdrowia publicznego.

Prof. SUM Paweł Matusik

– Otyłość dziecięca jest w tej chwili najczęstszą z chorób cywilizacyjnych, jakie występują w rozwiniętych społeczeństwach. Jest to choroba złożona, związana z czynnikami środowiskowymi i genetycznymi. o ile występuje na wczesnym etapie życia dzieci, to grozi powikłaniami i kontynuacją u osób dorosłych. Według ostatnich badań częstość występowania nadwagi i otyłości u dzieci w wieku wczesnoszkolnym sięga już co trzeciego dziecka – mówi dr hab. n.med., prof. SUM, Paweł Matusik.

W tym kontekście ogromne znaczenie ma kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, co obejmuje również włączanie do diety dzieci produktów o korzystnym wpływie na przeciwdziałanie ryzyku nadwagi i otyłości, jak m.in. produkty mleczne, zwłaszcza fermentowane.

Zdrowotne cechy produktów mlecznych

Dr hab n. med i n. o zdr. Aneta Czerwonogrodzka – Senczyna

– Produkty mleczne mają wysoką wartość odżywczą i są zalecane szczególnie w żywieniu dzieci i młodzieży jako część zbilansowanej diety. Wartość odżywcza tych produktów została szeroko udokumentowana w literaturze. Należy zwrócić uwagę, iż są one bogatym źródłem wysokiej jakości białka i wielu niezbędnych mikroskładników, takich jak magnez, cynk, wapń, fosfor, potas, witaminy A, B2, B12 i D. Składniki, zawarte w produktach mlecznych, odgrywają kluczową rolę w rozwoju i budowie kości oraz funkcjonowaniu układu mięśniowo-szkieletowego i serca. Badania pokazują, iż niższe spożycie mleka i produktów mlecznych może być związane ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, złego stanu zdrowia kości i chorób pokrewnych. Liczne prace naukowe potwierdzają korzystną rolę mlecznych produktów w profilaktyce otyłości u dzieci i młodzieży – mówi dr hab n. med i n. o zdr. Aneta Czerwonogrodzka – Senczyna z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, ekspertka merytoryczna raportu.

Eksperci łączą siły w walce o zdrowie dzieci

Jak wskazują badania, spożycie produktów mlecznych, szczególnie fermentowanych, przez dzieci w wieku wczesnoszkolnym jest niewystarczające względem zaleceń żywieniowych. Oznacza to, iż włączenie tej grupy produktów do diety dzieci stanowi duży potencjał w profilaktyce nadwagi i otyłości.

– Dostrzegamy poważny problem społeczny, jakim jest wzrost liczby dzieci z nadmierną masą ciała, co jest konsekwencją m.in. nieprawidłowej diety. Aby temu skutecznie przeciwdziałać, niezbędne jest połączenie sił wielu interesariuszy, w tym producentów żywności. Rozumiejąc to, zainicjowaliśmy projekt, dotyczący roli produktów mlecznych w przeciwdziałaniu nadwadze i otyłości wśród dzieci. Chcemy w ten sposób dotrzeć do tych, którzy mają największy wpływ na żywienie najmłodszych – szczególnie w domu i szkole – mówi Marcin Hydzik, Prezes Związku Polskich Przetwórców Mleka.

Na projekt zainicjowany przez Związek Polskich Przetwórców Mleka składa się przegląd opracowań naukowych, badanie spożycia produktów mlecznych oraz rekomendacje, będące efektem dialogu między zróżnicowanymi interesariuszami. Tak kompleksowe podejście do problemu, długofalowo ma się przełożyć na zmianę nawyków żywieniowych w zakresie zwiększenia spożycia fermentowanych produktów mlecznych wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym.

Ekspercki raport już we wrześniu

Ważną częścią raportu staną się wyniki badania, zrealizowanego w kwietniu 2025 r. przez agencję badawczą IPSOS, dotyczącego spożycia produktów mlecznych wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Zbadano w nim m.in. wiedzę rodziców na temat znaczenia produktów mlecznych w diecie dzieci czy wybrane nawyki żywieniowe dzieci. Rezultaty te były punktem wyjścia do dyskusji podczas sesji dialogowej, poświęconej wypracowaniu rozwiązań, zmierzających do zwiększania spożycia produktów mlecznych, co może wesprzeć profilaktykę nadwagi i otyłości wśród dzieci.

W rozmowach wzięli udział przedstawiciele różnych grup społecznych – m.in. ekspertów ds. żywienia, przedstawicieli środowiska medycznego, organizacje pozarządowe, przedstawiciele administracji publicznej oraz producenci żywności. Wnioski z tego spotkania staną się punktem wyjścia do wypracowania rekomendacji, które będą stanowić finalny rozdział raportu „Rola produktów mlecznych w przeciwdziałaniu nadwadze i otyłości”. Jego publikacja zaplanowana jest na wrzesień b.r.

[1] Badanie COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative), WHO, dane pozyskane od grupy badawczej złożonej z ok. 470 tysięcy dzieci z 37 państw (w większości z regionu europejskiego) w latach 2022-2024.

[2] Co trzecie dziecko w Polsce w wieku wczesnoszkolnym ma problem z nadmierną wagą… Czy możemy coś z tym jeszcze zrobić? – Świat Medycyny i Farmacji

Źródło: Związek Polskich Przetwórców Mleka

Idź do oryginalnego materiału